De Nederlandsche Bank (DNB) houdt vast aan het huidige beleid rond de zogenoemde alternatieve rentetermijnstructuur voor verzekeraars. Dat maakte DNB donderdag bekend na overleg met het Verbond van Verzekeraars over de gevolgen van de afwaardering van de Franse staat door kredietbeoordelaar Fitch.
Een aantal verzekeraars gebruikt de structuur om te berekenen welke verplichtingen ze hebben. Aan de bekendmaking ging een eigen onderzoek van DNB vooraf. De afwaardering van de Franse staat vond op 12 juli plaats en houdt in dat de staatsobligaties geen deel meer uitmaken van de ECB AAA curve.
Onder meer Delta Lloyd zei onlangs dat de afwaardering van Frankrijk een negatief effect heeft op de solvabiliteit van de verzekeraar. Zonder de afwaardering, waardoor nu alle grote kredietbeoordelaars Frankrijk zijn AAA-rating hebben ontnomen, zou de solvabiliteit eind juli zijn uitgekomen op 186 procent. Door de afwaardering bedroeg de solvabiliteit echter 171 procent.
Teleurstellend
Het Verbond van Verzekeraars noemde het besluit van DNB ,,teleurstellend”. De ECB AAA curve wordt nu gedomineerd door Duitsland, zo constateert de organisatie. ,,De verzekeringssector heeft ondanks de downgrade een goede solvabiliteitspositie. Het Verbond acht het echter onwenselijk dat de solvabiliteitspositie van verzekeraars afhankelijk is van een externe gebeurtenis als de downgrade van Frankrijk, terwijl er in de Nederlandse markt niets is veranderd”.
Naar eigen zeggen had het Verbond alternatieven aangedragen om tot een oplossing te komen over de rentecurve, die echter door de centrale bank werden afgewezen.
ING gaf vrijdag aan dat het besluit de solvabiliteit (IGD) van ING Insurance EurAsia met ongeveer 20 tot 30 procentpunt verlaagt ten opzichte van het eerder voor eind juni gemelde niveau van 304 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl